Overuren zijn af en toe wel eens nodig voor de goede werking van de onderneming. Over het algemeen spreken we van overuren als de werknemer meer dan 9 uur per dag of 40 uur per week werkt, maar afwijkingen zijn – zoals altijd – mogelijk.
Je mag als werkgever je werknemers echter alleen maar overuren laten presteren (1) in bepaalde door de wet opgesomde gevallen én (2) mits naleving van bijzondere formaliteiten.
Overuren zijn bijvoorbeeld toegelaten:
Als werkgever heb je al genoeg aan je hoofd – je moet immers een onderneming doen draaien – waardoor je je vaak niet bewust bent van deze formaliteiten. Je bent zeker niet alleen; deze formaliteiten worden vaak niet correct toegepast.
Wel, maak kennis met de vrijwillige overuren en meer in het bijzonder de relance-uren.
De vrijwillige overuren bestaan al enkele jaren. Het gaat om 100 uren per jaar. Dat aantal wordt vanaf 1 juli 2023 tot en met 30 juni 2025 verhoogd met 120 relance-uren. Dat is:
Voor vrijwillige overuren en relance-uren heb je geen bijzondere motivering en geen toelating van of kennisgeving aan Toezicht Sociale Wetten nodig.
De enige formaliteit bij vrijwillige overuren en relance-uren is dat de werknemer schriftelijk akkoord gaat met het presteren van deze uren. Dit akkoord geldt voor maximum 6 maanden, maar is daarna wel hernieuwbaar. Het moet ook uitdrukkelijk en voorafgaand aan de betrokken periode worden gesloten.
Wat is er nu zo bijzonder aan die 120 relance-uren?
Voor elk relance-uur betaal je als werkgever gewoon 100% van het loon (geen overloontoeslag), zonder bijkomende kosten (geen socialezekerheidsbijdragen). Je moet ook geen inhaalrust toekennen. Eén uur gewerkt is één uur betaald. Simpel.
Voor de werknemer is de vergoeding van een relance-uur een netto-bedrag (bruto = netto), want geen socialezekerheidsbijdragen én geen belastingen op verschuldigd. Belangrijke kanttekening bij dit laatste: de wetgever is jammer genoeg niet klaar met zijn wetgeving, waardoor de FOD Financiën meedeelt dat voorlopig wel nog bedrijfsvoorheffing moet worden ingehouden op deze vergoeding. Dit moet dan later opnieuw verrekend worden, ofwel via de werkgever die corrigerende aangiften in de bedrijfsvoorheffing doet, ofwel via de belastingsaangifte van de werknemer.
Update 18.09.2023: De wet werd op 5 september 2023 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd, waardoor je ook geen bedrijfsvoorheffing meer moet inhouden op de relance-uren.
***
Aankondiging FOD WASO: hier
Aankondiging RSZ: hier
Aankondiging FOD Financiën: hier